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INTERPRETATION IC 62.1-2007-17 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.1-2007 

VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

 
Approved 1/23/2010 

 
 
Request from: Tanner L. Shaw (tshaw@x-nth.com),  X-nth, 5215 Ponderosa Way, Las Vegas, 
NV 89118.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 62.1-2007, Sections 3, 6 and Table 6-1, regarding minimum ventilation rates in breathing zone 
for spaces which are not occupiable. 
 
Background:  There have been questions among design engineers on how to apply Table 6-1 to 
storage room, electrical equipment rooms and elevator machine rooms, as well as similar spaces 
such as communication and data rooms. Ventilation rates for Storge Room (0.12 cfm/ft2, 0 
cfm/person), Electrical Equipment Rooms (0.06 cfm/ft2, 0 cfm/person) and Elevator Machine 
Rooms (0.12 cfm/ft2, 0 cfm/person) are are now included in Table 6-1, 62.1-2007, whereas 62.1-
2004 did not include these spaces in Table 6-1.  These spaces are typically unoccupied spaces 
therefore did not require ventilation air be provided per 62.1-2004. 
 
Under 62.1-2007, Table 6-1 'Minimum Ventilation Rates in Breathing Zones' lists the ventilation 
air quantity requirements within a "Breathing Zone".  The table is utilized to calucalte the 
Breathing Zone Outdoor Airflow Vbz which is explained as “design outdoor airlfow required in 
the breathing zone of the occupiable space or spaces in a zone, i.e, the breathing zone outdoor 
airflow…” in Section 6.2.2.1. In addition, Section 3 defines and occupiable space as "an 
enclosed space intended for human activities, excluding those spaces intended primarilary for 
other purposes, such as storage rooms and equipment rooms, that are only occupied occasionally 
and for short periods of time."  Section 3 also defines breathing zone as "the region within an 
occupied space between planes 3 and 72 in. (75 and 1800 mm) above the floor and more than 2 ft 
(600 mm) from the walls or fixed air-conditioning equipment."  
 
Typically these spaces are provided cooling via separate (e.g., split DX) systems with no outside 
air and not connected to common air handling unit systems that have outside air. This is done to 
allow for 24 hour cooling required for just these spaces without starting a larger AC system, 
ultimately saving energy. Routing OA to these units or starting the larger system would increase 
the energy usage of the building to provide outdoor air to a non-occupied space. 
 
Interpretation No.1:  Based on the definitions provided for occupiable spaces and breathing 
zone listed in Section 3, and the calculation of Breathing Zone Outdoor Airflow in Section 
6.2.2.1 for “…the occupiable space or spaces” it would be inferred that electrical rooms and 
similar spaces would not require the per square foot ventilation air indicated in Table 6-1 to be 
delivered to the space due to the fact they are unoccupied the majority of the time and used 
primarily for other purposes. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
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Answer No.1: Yes  
 
Comments: Addendum d to 62.1-2007 addresses the language that is the subject of this interpretation, 
and will be published in Standard 62.1-2010. 
 
Interpretation No.2:  Based on the definitions provided for occupiable spaces and breathing 
zone listed in Section 3, and the calculation of Breathing Zone Outdoor Airflow in Section 
6.2.2.1 for “…the occupiable space or spaces” it would be inferred that storage rooms and 
similar spaces would not require the per square foot ventilation air indicated in Table 6-1 to be 
delivered to the space due to the fact they are unoccupied the majority of the time and used 
primarily for other purposes. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2: Yes 
 
Comments: Addendum d to 62.1-2007 addresses the language that is the subject of this interpretation, 
and will be published in Standard 62.1-2010.  Only “occupiable” storage rooms require ventilation.   
 
Interpretation No.3:  Based on the definitions provided for occupiable spaces and breathing 
zone listed in Section 3, and the calculation of Breathing Zone Outdoor Airflow in Section 
6.2.2.1 for “…the occupiable space or spaces” it would be inferred that telecommunication/data 
rooms and similar spaces would not require the per square foot ventilation air indicated in Table 
6-1 to be delivered to the space due to the fact they are unoccupied the majority of the time and 
used primarily for other purposes. 
 
Question No.3:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.3: Yes 
 
Comments: Addendum d to 62.1-2007 addresses the language that is the subject of this interpretation, 
and will be published in Standard 62.1-2010. Note, “telephone/data entry” spaces are considered to be 
occupied, but “telephone closets” are not.  
 
Interpretation No.4:  Based on the definitions provided for occupiable spaces and breathing 
zone listed in Section 3, and the calculation of Breathing Zone Outdoor Airflow in Section 
6.2.2.1 for “…the occupiable space or spaces” it would be inferred that elevator equipment 
rooms and similar spaces would not require the per square foot ventilation air indicated in Table 
6-1 to be delivered to the space due to the fact they are unoccupied the majority of the time and 
used primarily for other purposes. 
 
Question No.4:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.4: Yes 
 
Comments: Addendum d to 62.1-2007 addresses the language that is the subject of this interpretation, 
and will be published in Standard 62.1-2010. 
 
Interpretation No.5:  Regardless of the definitions provided for occupiable spaces and breathing 
zone listed in Section 3, and the calculation of Breathing Zone Outdoor Airflow in Section 
6.2.2.1 for “…the occupiable space or spaces”, electrical rooms, storage rooms, 
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telecommunication/data rooms, elevator equipment rooms, and similar spaces would require the 
per square foot ventilation air indicated in Table 6-1 to be delivered to the space as delivered 
constantly even though they are unoccupied the majority of the time and used primarily for other 
purposes. 
 
Question No.5:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.5: No  
 
Comments:  Addendum d to 62.1-2007 addresses the language that is the subject of this interpretation, 
and will be published in Standard 62.1-2010. 
 
 


